„A cselekvésem megajándékoz engem.”

Bert Hellinger: Gondolkodtató

„Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!”


A Biblia és a családállítás módszerének közelsége, párhuzamai mindig érdekesek voltak számomra, és meghökkentettek. Bert Hellinger sokáig misszionárius volt a zuluk földjén, de a terápiás munkáját – saját bevallása szerint – nem ez az időszak ihlette. Bár kétségtelen, hogy sok tapasztalatot szerezhetett ezen időszak folyamán.

Az adok-kapok elvénél, – ez a szeretet rendjének egy törvényszerűsége – az egyensúly megőrzése érdekében fontos, hogy ha valami jót teszünk a társunknak, akkor meg kell várni azt a pillanatot, amikor ez a jótett viszonzásra lel, és csak utána adhatunk ismét valamilyen jótettet. Ezzel építjük a kapcsolatot illetve tartjuk egyensúlyban. Így tehető folyamatossá a szeretet egyre növekvő és táguló érzése egy párkapcsolatban.

És van egy sokat vitatott része is ennek, hogy ha valaki rosszat tesz a társának, – akkor az egyensúly, a rend megköveteli, hogy valami kisebb rosszal állítsuk vissza az egyensúlyi állapotot. Így megelőzhetőek az önjelölt mártíromsági játszmák elszaporodása. És nem adósodik el érzelmiekben a társunk – akár olyannyira az évek folyamán – hogy visszafordíthatatlan károkat okozzon.

És ennek, a Bert Hellinger által felismert családi tudattalan törvényszerűségének a tiszta Bibliai megfelelője ez a mondat.

A Biblia, a családfelállítás és az önismeret párhuzamairól még szeretnék írni a későbbiekben is.