GYIK

Csoportban vagy egyénileg állítsak családot?

Most ismerkedtem meg ezzel a módszerrel. Szeretnék jelentkezni, de azt nem tudom, hogy egyéni vagy csoportos foglalkozáson kéne-e részt vennem. Ez függ valamitől?

Mindkettő hatékonyan működik.
A különbséget inkább abban látom, hogy ha valaki nem szeret csoportkeretek között dolgozni, vagy úgy látja a témáját, hogy senkinek nem szeretné elmondani, még a részletét sem, vagy nincs egy teljes napja arra hogy csoportban dolgozzon, pl. nemrég szült, és a babát három óránként etetni kell, vagy külföldön él és néhány napra jött csak Magyarországra, ezen esetekben jó az egyénit választani, illetve akkor, ha valaki úgy érzi, hogy nem tud több ember előtt érzéseket megélni, annyira feszengene, hogy nem tudna befelé figyelni.

A felkészülésről

Hogyan kell felkészülni a foglalkozásokra? Szükséges-e családfát összeírni, vagy tesztet kitölteni?

Nálam nem szükséges családfát és tesztet írni. Ez nem befolyásolja az állítás menetét.
Persze nem árt tudni a családi eseményekről, néhányról, amelyek mélyen érintették a családtagokat, háború, árvaság, hadifogság, tiltott szerelem. De ha a család nem szeretné megosztani a történetét, akkor ezt tiszteletben kell tartani. 
Mindenesetre senki nem tud készületlenül érkezni!
Minimum két órát dolgozunk, de érdemes valamivel több időre szabaddá tenni magát!

A nap történései

El tudnád nekem röviden mondani, hogy zajlik egy családfelállítás? Egy emberre mennyi idő jut? Fel kell vázolnom nagy vonalakban a problémát? Egy nap hány ember részvételére lehet számítani?

Először röviden a módszerről beszélek, és a rendekről, amelyek tiszteletben tartásával minőségibb élet élhető. 
Majd az első témahozó kiül a székre és nagyon röviden megfogalmazza a témáját. Sztorizni nem szabad, mert akkor könnyen elszakad az érzéseitől és hirtelen már a fejében is jár, a gondolataiban és a jól megkreált elképzeléseiben van jelen, aminek semmi köze a valósághoz. Mi a családi tudattalan mezejében dolgozunk, ahol a tudatos válaszoknak, ok-okozati összefüggéseknek nincs helye.
Utána kezdődik az állítás maga. Egy embernél ez kb. egy óra.
Majd rövid szünet (kávé, tea) és folytatjuk. Ebédidőben hosszabb szünet van. Hat órakor végzünk körülbelül, de ha éppen állítás van, akkor azt még befejezzük. Általában 10 fő van jelen. Persze nem mindenki hoz témát. A jelenlévő képviselők mindannyian választhatóak az állításhoz képviselőnek.

Hány téma van?

Egész nap egyetlen ember problémájával, családjával foglalkozunk, vagy egymás után több résztvevő családjának a felállítása zajlik?

Egy nap több családállítás történik. Akik témahozónak jelentkeznek, azok dolgoznak a nap folyamán a témájukkal. Akik képviseletre jönnek, ők segítenek a témahozóknak megjeleníteni az adott témát.

A családállítás képes eredményt hozni a képviselők számára is?

Igen! Mert aki a csoportra eljön, az benne van a mezőbe a képviselet által, a másik ember állításában, ezért óhatatlan, hogy ne érintsék meg a történése. Benne is elindul egy folyamat, a saját témáját illetően. De a képviseletre való kiválasztások sem a véletlenen múlnak. Sokat hoz a konyhára, ha valaki már állított, és néha eljön képviselőnek, hogy a belső munkája ezzel is meg legyen támogatva.