Bevezetés a struktúrák állításmódszerébe, formáiba


2010. március 25-28-ig Budapesten járt Dr. Guni Leila Baxa, pszichológus, pszichoterapeuta, a rendszerszemléletű családterápia és rendszerfelállítás módszerének kiképző terapeutája.

A workshop Mattyasovszky László közvetítésével és tolmácsolásával történt.
Mattyasovszky László évek óta tagja a német, osztrák, svájci és holland kollégákkal közösen létrehozott intervíziós csoportnak. Alapító tagja és munkatársa, majd vezetője volt a Colomann Pszichoterápiás Központnak. Oktatóként tagja a Német Rendszerállítók Szövetségének, az DGfS-nek (Deutsche Gesellschaft für Systemishelösungen). 1993 óta egyéni-, pár-, család- és csoportterápiás magánpraxisban dolgozik Wasserburgban. Németországban terápiás, képzős és szupervíziós csoportokat tart jelenleg is.

Guni Leila Baxa
a struktúra-állítás rejtelmeibe avatta be hallgatóit a workshop folyamán. A struktúrák állításának módszerét, formáit Insa Sparrer és Matthias Varga von Kibed fejlesztette ki. Módszertani és filozófiai gyökerei Bert Hellinger művei mellett sok más eredményes pszihoterapeuta és gondolkodó – Virginia Satir, M. H. Ericsson, Steve de Shazer, Insoo Kim Berg, G. Spencer Brown, Wittgenstein stb. – munkásságában megtalálhatóak.

A struktúraállításokkal az egyének által alkotott rendszerek (család, csoportok, szervezetek) mellett pszichés, gondolati, szellemi és transzperszonális rendszereket is képesek vagyunk megjeleníteni. A struktúraállítás formái utat nyitnak a rendszerfelállítás széles körű alkalmazásához a pszichoterápiában, illetve a humán- és szervezeti menedzsmenti tanácsadásban.