Az alaptörvények

A családi lélek jól funkcionál mindaddig, míg a törvényei meg nem sérülnek. Ha valaki vét ezen törvények ellen, akkor az generációkon keresztül negatív hatással lehet a családtagokra.

Az odatartozás joga: a család minden egyes tagjának egyenlő joga van ahhoz, hogy odatartozzon. De ha valakit kitagadnak, egy későbbi generációban felnövő gyermek a sorsával mintát mutat, és a kitagadottra próbálja felhívni a figyelmet a család előtt, az érthetetlen vagy szélsőséges viselkedésével.

Az elvesztett iker: a tudomány mai állása szerint, a terhességek több mint fele ikerterhességnek indul. A megszületett lelkében ott van az elveszett ikertestvér lenyomata, a teste emlékszik rá, és akár egy életen át tudattalanul keresheti őt. Ez megnyilvánulhat önsorsrontásban, feladatok túlvállalásában (kettő helyett is helytáll), indokolatlan és visszatérő magány érzésében.

A sors eltagadása: a rokonok kegyes hazugságaiban érhető nyomon, például, ha a nagypapa „szívinfarktusban„ halt meg, holott öngyilkos lett. Ezzel a sorsát veszik el, holott ez a kettő elválaszthatatlan egymástól.

A hely törvénye:
a családban mindenkinek megvan a saját helye és csak a saját helyén érezheti magát jól, illetve élheti életét boldogan.

Ha a gyerek felülkerekedik valamelyik szülőjével szemben (pl.: aktívan beleavatkozik a szülők kapcsolatába vagy tanácsot osztogat, kéretlenül segítséget ad). Így nem tudja a saját életét élni, gyökértelenné és stresszessé válik az élete. A pákapcsolataiban fog megjelenni ennek a helytelen cselekedetnek a rossz hatásai.

Az elsőszülött joga: az azonos generációban is van hierarchia: elsőszülött az első, második a második. Ha a fiatalabb elveszi az idősebbet megillető helyet, azt a rendszer „jóváteszi” a későbbiekben.

Az adás és elfogadás egyensúlyának törvénye: A szülő mindig ad, a gyermek mindig elfogad. A párkapcsolatokban pedig fontos az egyensúlyi helyzet, mert aki sokat kap, az egy idő után nem érzi jól magát, mert annyi adósságot halmozott fel, amit már képtelen visszaadni. Szükségszerűen vége lesz a kapcsolatnak.

A kiegyenlítődés:
Az utódok viselik annak a terhét, ha a családban valaki valamilyen vétket elkövetett saját testvére, illetve más rokona ellen. Mindez addig fennállhat, míg a helyére nem kerül a gonosztett, akihez igazán tartozik.